In de NLP (neuro linguïstisch programmeren) spreekt men van de interne processen. Hoe je denkt. Dat is best lastig. Want ondertussen dat je dit leest neem je woorden waar, interpreteer je die woorden, geef je er betekenis aan en denk je erover na. Dus wie beweert dat mannen niet kunnen multitasken slaan echt onzin uit, dit is multitasken.
Omdat veel gebeurt zonder dat we er echt over nadenken wordt de vraag “hoe denk ik na” lastig te beantwoorden. Daarnaast spelen dan ook nog andere factoren mee. Waarden, in de vorm van; er wordt mij een vraag gesteld, wat is het goede antwoord, wat vinden ze van mij als ik niet goed antwoord, wat vinden ze überhaupt van mijn antwoord. Dit terwijl ieder antwoord goed is want het is jouw denkproces, niemand weet het antwoord alleen jij!
Waarom is die vraag belangrijk? Het antwoord kan je inzicht geven over patronen in je denken. Dat inzicht kan je helpen waarom je soms belemmeringen voelt om iets te bereiken. Bijvoorbeeld je wil iets gaan ondernemen maar voordat je bezig gaat je droom te concretiseren bedenk wat er allemaal mis kan gaan. Je droom raakt naar de achtergrond en verdwijnt uit beeld. Zie je wel, dat is voor mij toch niet weggelegd. Je vooroordeel wordt bevestigd, dat is enerzijds lekker veilig en anderzijds maak je kloppend wat je al dacht. Maar wat zou er nu gebeuren als je je niet focust op alle beren en leeuwen op de weg. Als je bedenkt wat je allemaal moet doen om die droom tot werkelijkheid te brengen. Maak een to do lijstje.
Kleine dingen of makkelijk te realiseren boven aan, moeilijkere of ingewikkelder zaken onderaan. Tegen de tijd dat je onderaan bent heb je er al zoveel energie in gestopt dat je ook doorzet. Op een dag is de droom werkelijkheid. Hopelijk ben je dan al bezig met een nieuwe droom. Ondertussen heb je ervaring opgedaan en je denkpatroon aangepast.
Op dit punt kan ik je hulp bieden. Moet je mij wel bovenaan op je to do lijstje zetten.
De spreuk van Yoda is hier van toepassing: